czy, kiedy i jakie składać sprawozdanie???

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

czy, kiedy i jakie składać sprawozdanie???

Postby Agusiaf31 » Wed May 18, 2011 11:50 am

Witam, bardzo proszę o pomoc. Po raz pierwszy w 05-2011 nasza firma przekazała zepsuty sprzęt elektroniczny do firmy zbierającej i otrzymała od nich karty przekazania odpadów - 2 szt - odpady niebezpieczne w ilości 0,045 Mg oraz inne w ilości 0,020 Mg. Czy musimy to gdzieś zgłosić, czy też złożyć tylko jakieś zbiorcze sprawozdanie do 15.03.2012? Jeśli tak, proszę o pomoc, gdzie znajdę druk takiego sprawozdania.
Agusiaf31

Postby Paweł Hanys » Fri Oct 07, 2011 8:44 am

Musisz złożyć informację o wytwarzanych odpadach do starostwa w myśl art. 24 UoO poszukaj info na BIP urzędu.
Wzór sprawozdania znajduję się w rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 8 grudnia 2010 r. w sprawie zakresu informacji oraz wzorów formularzy służących do sporządzania i przekazywania zbiorczych zestawień danych o odpadach (Dz. U. z 2010 r. Nr 249 poz. 1674). Też będzie go można pewnie za jakiś czas ściągnąć z BIP Urzędów Marszałkowskich albo ze strony sejmu.
Pozdrawiam
Paweł Hanys

Postby Agusiaf31 » Fri Oct 07, 2011 11:32 pm

Znalazłam jakieś zbiorcze zestawienie danych o odpadach, które trzeba złozyc do 15 marca. Czy to o to chodzi? Które rubryki powinna wypełnić nasza firma biorąc pod uwage przekazany drobny sprzęt elektroniczny na podstawie kart odpadów? Może ktoś wie, gdzie znaleźć jakieś wzory?
Agusiaf31

Postby coolmamcik » Sat Oct 08, 2011 8:35 pm

Powinniście wypełnić wszystkie rubryki dotyczące wytwarzającego odpady.
Sprawozdanie należy złożyć dopiero po zakończeniu roku kalendarzowego ale nie później niż do 15 marca.
W zestawieniu należy ująć wszystkie odpady wytworzone w danym roku, nawet jeżeli jeszcze nie zostały przekazane.
Zbiorcze zestawienie danych o rodzajach i ilości odpadów jest zestawieniem z ewidencji ilości wytworzonych odpadów, a nie z ilości przekazanych odpadów.
coolmamcik

Postby Agusiaf31 » Sun Oct 09, 2011 3:45 pm

A dzięki, więcej raczej nie wytworzyliśmy :).
Agusiaf31

Postby Paweł Hanys » Sun Oct 09, 2011 11:22 pm

Zużyty sprzęt, który przekazaliście jest wytworzonym przez Was odpadem! Pytanie jest pod jakim kodem odpadów został przekazany.
Poczytaj jeszcze rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów odpadów lub ich ilości, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów oraz kategorii małych i średnich przedsiębiorstw, które mogą prowadzić uproszczoną ewidencję odpadów (Dz. U. Nr 152, poz. 1735). Tylko należy pamiętać uproszczona ewidencja w postaci karty przekazania to również ewidencja i nie zwalnia to z obowiązku składania zbiorczego zestawienia.
Paweł Hanys

Postby Agusiaf31 » Mon Oct 10, 2011 4:29 pm

Dzięki za pomoc. Ilości przekazane są minimalne, ale jakieś zbiorcze sprawozdanie spróbujemy wyprodukować.
Agusiaf31

Postby coolmamcik » Tue Oct 11, 2011 12:36 am

Ilości wcale nie są minimalne jak na warunki z cytowanego przez Pawła Rozporządzenia.
Przepisy mówią, że na odpady zużytego sprzętu niebezpiecznego (kod odpadu 16 02 13*) można nie prowadzić ewidencji jeżeli się go wytwarza do 5 kg rocznie, a wy macie Kartę Przekazania na 45 kg.
Wytwarzanie odpadów zużytego sprzętu innego niż niebezpieczny (kod odpadu 16 02 14) w ogóle nie jest limitowane i wytwarzanie jakichkolwiek ilości musi być ewidencjonowane.
W tej sytuacji kwalifikujecie się nie tylko na złożenie zbiorczego zestawienia do 15 marca, ale również na założenie Kart Ewidencji Odpadów za 2011 rok (na oba wytworzone rodzaje odpadó) oraz na złożenie do Starostwa powiatowego dokumentu zwanego "INFORMACJA o wytwarzanych odpadach oraz o sposobach gospodarowania wytworzonymi odpadami" zgodnie z art 17 i 24 Ustawy o odpadach.
Powodzenia.
coolmamcik

Postby Paweł Hanys » Tue Oct 11, 2011 9:04 am

Zgadzam się w powyższym :)

Dobrze by było żeby jak wejdzie nowa ustawa o odpadach ministerstwo przyjrzało się liście odpadów zwolnionej z obowiązku prowadzenia ewidencji. Wydaję mi się zasadnym trochę ją rozszerzyć.
Paweł Hanys

Postby coolmamcik » Tue Oct 11, 2011 7:29 pm

Zgadzam się, zakres i ilości odpadów zwolnionych z ewidencji nie przystaje do obecnej doby komputeryzacji.

Wiem, że firmy radzą sobie w ten sposób, że kupując nowy sprzęt, stary zostawiają w sklepie w punkcie zbierania (punkty w sklepach z reguły nie wystawiają KPO) i maja to zapisane na fakturze zakupu. O ile wiem WIOŚ się wtedy nie czepia, bo nie ma tam wagi odpadów, a sprzęt zgodnie z ustawą trafił do punktu zbierania.
coolmamcik

Postby Agusiaf31 » Tue Oct 11, 2011 7:32 pm

coolmamcik a jesteś pewien, że musimy, w końcu przekazaliśmy tylko 1 szt starego telewizora i 2 szt starych monitorów??? Chocby nie wiem co, to nie ważyły wszystkie razem 45 kg. Ewidencję na wszelki wypadek założyłam, ale skąd wziąć to sprawozdanie do starostwa?
Agusiaf31

Postby coolmamcik » Tue Oct 11, 2011 7:58 pm

Tak, jestem pewna.
Co do wagi odpadów też nie mam wątpliwości, kineskopowy monitor 17 cali waży ok 12 kg, duży telewizor zapewne więcej, wiec wszystko się zgada.

Jak złożyć informację i co w niej napisać znajdziesz w tzw. karcie usługi na stronie internetowej swojego starostwa powiatowego w wydziale ochrony środowiska.
Znajdziesz je również w na str. 47 Poradnika gospodarki odpadami 2010 o którym pisał Paweł w temacie o zmniejszeniu kar oraz na str. 33 Poradnika prawnego który również polecał.
coolmamcik

Postby Zielony Punkt » Tue Oct 11, 2011 9:14 pm

Dyskusja zbędna, wszystko Ci się wyjaśni jak spojrzysz na kody na kartach przekazania odpadu.
16 02 13* możesz bez ewidencji wytworzyć tylko 5 kg, a pozostałych kodów zużytego sprzętu w ogóle nie ma przewidzianych do zwolnienia z prowadzenia ewidencji!

Tak więc jeżeli Twoje wszystkie odpady to tylko wspomniane 65 kg sprzętu to wystarczy Ci karta przekazania odpadów i zbiorcze zestawienie do Marszałka.
Informację również musisz złożyć z racji wytworzenia odpadu niebezpiecznego.

Paweł i Colmamcik??
Po co karta ewidencji odpadów? - przecież zgodnie z paragrafem 2 Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów odpadów lub ich ilości, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów, oraz kategorii małych i średnich przedsiębiorstw, które mogą prowadzić uproszczoną ewidencję odpadów (Dz.U. 2001 nr 152 poz. 1735) 65 kg wytworzonych odpadów spełnia warunki do prowadzenia uproszczonej ewidencji odpadów (TYLKO karta przekazania odpadów).
Zielony Punkt

Postby Paweł Hanys » Tue Oct 11, 2011 11:14 pm

Hmm ja nic nie pisałem o zakładaniu KEO tylko, że uproszczona ewidencja odpadów nie zwalnia ze składania zbiorczego zestawienia :)
Masz rację KEO nie jest w tym przypadku potrzebne
Paweł Hanys

Postby coolmamcik » Tue Oct 11, 2011 11:44 pm

Mój błąd, przepraszam Agusia.
Jeżeli oczywiście mówimy o małym przedsiębiorstwie.
Ale uwierzcie mi, są duże przedsiębiorstwa, które nie prowadzą ewidencji.
Już nie jeden raz ratowałam im skórę.
coolmamcik

Return to Prawo, definicje, interpretacje.