jest jakiś urzędnik na forum???

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

jest jakiś urzędnik na forum???

Postby bubl » Tue Sep 07, 2010 12:12 pm

witam!!

czy spotkał się ktoś z taką sytuacją a mianowicie starostwo odesłało mi informacje o wytwarzanych odpadach, jako powód podając art. 24 ust. 1 ustawy o odpadach który mówi o tym że informację składa się na 30 dni przed rozpoczęciem działalności.... ale przecież wcześniej mogłem nie wytwarzać powyżej 5 Mg rocznie odpadów innych niż niebezpieczne....

może jest jakiś urzędnik na forum który mi to wyjaśni??

pozdrawiam
bubl

Re: jest jakiś urzędnik na forum???

Postby Zielony Punkt » Wed Sep 08, 2010 10:46 pm

Witam!
Nie jestem urzędnikiem, ale pozwól, że spytam czy w takim razie starostwo jednoznacznie odrzuciło Twoją informację?

Pomijając, że mogłeś wcześniej nie wytwarzać tyle odpadów to starostwo może, zgodnie z art. 24 ust. 6 i 7:
- nakazać w formie decyzji sporządzenie programu gospodarki odpadami niebezpiecznymi w przypadku gdy istnieje podejrzenie, że odpady niebezpieczne mogą stanowić jakieś zagrożenie dla środowiska
- wezwać do zaniechania naruszeń przepisów prawa jeżeli takie mogą mieć miejsce

Z tego co wiem to Starostwo nie może tak po prostu odrzucić informacji, musi podać konkretny powód określony na drodze decyzji.
Pamiętaj, że jeżeli w ciągu 30 dni od złożenia informacji nie dostaniesz sprzeciwu ze starostwa w formie DECYZJI to możesz działać.

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby bubl » Thu Sep 09, 2010 2:00 pm

witam!!

Starostwo po prostu odesłało moje opracowania z dołączonym pismem a uzasadnienie było takie jak pisałem wcześniej, ja również jestem wręcz przekonany że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Odpadami zajmuję się stosunkowo nie długo ale już zauważyłem że co urząd to inne rozumienie przepisów....

Dzięki za pomoc Zielony :lol: pozdrawiam
bubl

Re: jest jakiś urzędnik na forum???

Postby Zielony Punkt » Thu Sep 09, 2010 2:46 pm

Nawet w obrębie jednego urzędu może być kilka interpretacji :)
Tak jak wspomniałem, jeżeli nie dostałeś sprzeciwu w formie decyzji starostwa to po 30 dniach od złożenia informacji możesz działać.
Wynika ta jednoznacznie z art. 24 ust. 5 Ustawy o odpadach.
Pozdrawiam!
Zielony zawsze do usług..
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.