WItam!
Mam pytanie dotyczące przepisów, które należy spełnić przy składowaniu gruzu na terenach otwartych, nieogrodzonych, 2 metry od zabudowań.
Dokładnie sprawa ma się następująco: na działce obok (oddzielonej tylko dodatkowo polem uprawnym!) zaczęto składować odpady typu: gruz, piach (i inne sypkie). Od rana do wieczora na terenie są samochody ciężarowe i ciężkie maszyny budowlane, które ten gruz przesypują, przywożą, wywożą itd. Hałas niesamowity, zwierzęta wariują, My nie możemy spać (po nocce np.).
Bardzo mnie zastanawia jakie sa normy bhp, ochrony środowiska do prowadzenia tego typu działalności? Niby jest to teren budowy i oni mogą sobie robić co chcą (tak Nam odpowiedziano), jednak nie ma żadnych zabezpieczeń w związku z budową, a co ma budowa do ciągłego wywożenia i dowożenia materiałów? Wg mnie jest to tymczasowe składowisko odpadów budowlanych i obchodzenie przepisów.
Bardzo prosze o pomoc!
Już jeden z moich kotów zginął pod kołami tych samochodów, a przy dużym wietrze kurz mamy wszędzie. Teraz akurat przy mrozie problem kurzu zniknął, ale nasila się hałas.
Co zrobić? W jakich przepisach szukać? Gdzie się udać?
Czy można tak po prostu składować tego typu odpady?