Sprawozdanie o wytworzonych odpadach

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Postby tomekz » Tue Mar 22, 2011 1:57 am

Ok, co do tych "małych i średnich przedsiębiorstw", to zdaje się że wygląda to tak, że w dacie wydania rozporządzenia w 2001r., obowiązywało Prawo działalności gospodarczej które definiowało tylko te dwie kategorie.

Potem zmieniła się delegacja w art. 36 ust 13 u.o.o. z "przedsiębiorstw" na " przedsiębiorców", następnie weszła w życie ustawa o swobodzie działalności gospodarczej dokładająca kategorię mikroprzedsiębiorców, a rozporządzenie zostało w tyle.

Na mój gust oznacza to że mikroprzedsiębiorcy "łapią" się na zwolenienie. Ale 10000zł to na tyle dużo że chyba lepiej dmuchać na zimne.

Pytanie więc - jak się prowadzi ewidencję - czy mogę teraz wyprodukować ewidencję do KPO z zeszłego roku? Z tego co widzę to ewidencja dotyczy miesiąca, więc wytwarza się ją chyba po jego zakończeniu, czyli nie powinno być problemu ? Nie ma też tam daty wytworzenia karty ewidencji, więc nie ma problemu z antydatowaniem, bo pole na rok dotyczy roku za który jest dana karta, a nie roku jej wyprodukowania, zgadza się?
tomekz

Postby tomekz » Tue Mar 22, 2011 2:16 pm

Dobre wieści (przynajmniej dla mnie :-)), jest projekt nowej ustawy o odpadach i pobieżna lektura pokazuje nie tylko to że przepisy karne wróciły do normy, ale też to że nie trzeba składać informacji o wytwarzanych odpadach, zwykły szarak nie musi składać sprawozdania, w kilku miejscach doprecyzowano przepisy tak żeby wytwórcy aptekarskich ilości odpadów mieli prościej. Wygląda na krok w bardzo dobrą stronę.
tomekz

Postby tomekz » Tue Mar 22, 2011 2:17 pm

tomekz

Re: zmiana ustawy

Postby Zielony Punkt » Tue Mar 22, 2011 9:36 pm

Ale będzie bajzel jak to wejdzie :D :D :D
A już wszyscy z branży przyzwyczaili się do aktualnych zasad.
Zielony Punkt

Postby POZDAL » Wed Mar 23, 2011 10:15 am

na moim blogu można też coś znaleźc na ten temat
http://odpady-srodowisko-recykling.blogspot.com
POZDAL

Postby tomekz » Wed Mar 23, 2011 1:23 pm

Witamy spamera POZDAL.

@Zielony Punkt: Masz pogląd na moje pytanie powyżej odnośnie ewidencji odpadów (czy też już wyczerpałem limit ;)) ? W przepisach nie widzę wskazów jak ją prowadzić, czy te też kiedy wypełniać. W nowej ustawie o odpadach chociaż zapisali że "niezwłocznie po zakończeniu miesiąca".
tomekz

Re: ewidencja odpadów

Postby Zielony Punkt » Thu Mar 24, 2011 6:02 pm

Nie ma limitu :D

Co do małych przedsiębiorców masz rację, Ustawa o o swobodzie działalności gospodarczej, która weszła w życie 2 lipca 2004 roku dodała nową kategorię.
Na logikę mikroprzedsiębiorcy łapią się, ale wyraźnego zapisu na to nie ma.

Co do Twojego pytania to KPO można sporządzać raz w miesiącu w przypadku przekazania tego samego rodzaju odpadu do tego samego odbiorcy.
Pole rok dotyczy danego roku kalendarzowego, ale pamiętaj, że należy też wpisać datę przekazania odpadu.
Jedyne co tak na prawdę Cię ogranicza to data 15 marca, do której musisz złożyć sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego, na którym powinny być zsumowane wszystkie KPO.
Zielony Punkt

Postby tomekz » Thu Mar 24, 2011 6:39 pm

Co do KPO to zgadza się, ale mi chodziło o kartę *ewidencji* odpadu, do niej nie znalazłem żadnych wskazówek w przepisach.
tomekz

Re: Karta ewidencji odpadów

Postby Zielony Punkt » Sat Mar 26, 2011 3:28 pm

Sorry, zakręciłem się..

Co do karty ewidencji to w Ustawie o odpadach nie ma o niej nic konkretnego, ale w rozporządzeniu zawierającej jej wzór zauważysz, że formularz posiada pierwszą kolumnę "Miesiąc" - tak więc w domyśle kartę ewidencji należy uzupełniać co miesiąc.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby tomekz » Sat Mar 26, 2011 5:52 pm

Ok dzięki, czyli to też jest trochę na wariackich papierach :-)
tomekz

Re: Karta ewidencji odpadów

Postby Zielony Punkt » Sat Mar 26, 2011 7:05 pm

Trochę jest :D

Należy robić tak, żeby było jak najwygodniej.
Jak ktoś ma jeden odpad np.: opakowania kartonowe i przekazuje je jednemu podmiotowi to najlepiej dostawać jedną zbiorczą KPO na koniec miesiąca, wpisywać ją od razu na KEO i na koniec roku zrobić
sprawozdanie.
Gorzej jak ktoś ma 15 rodzajów odpadów przekazywanych do 10 odbiorców, wtedy należy opracować taki schemat żeby na koniec roku nie pomylić się i zrobić rzetelne sprawozdanie.
Zielony Punkt

Postby piter* » Sat Aug 20, 2011 12:02 am

Sprawozdanie o odpadach za 2011 na arkuszu Excel dostępne jest na stronie

www.pit.republika.pl/inne.htm
piter*

Previous

Return to Prawo, definicje, interpretacje.