Witam,
Mam pytanie, jak w temacie - czy pozostałość po segregacji odpadów w domu to dalej jest odpad zmieszany, czy raczej już inny odpad?
Ustawa o odpadach określa to tak;
[quote]Art. 3. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
……………………………
7) odpadach komunalnych – rozumie się przez to odpady powstające w gospodarstwach domowych, z wyłączeniem pojazdów wycofanych z eksploatacji, a także odpady niezawierające odpadów niebezpiecznych pochodzące od innych wytwórców odpadów, które ze względu na swój charakter lub skład są podobne do odpadów powstających w gospodarstwach domowych; [u]zmieszane odpady komunalne pozostają zmieszanymi odpadami komunalnymi, nawet jeżeli zostały poddane czynności przetwarzania odpadów, która nie zmieniła w sposób znaczący ich właściwości [/u][/quote]
Cały problem jest z tym sformułowaniem "[b]znaczący[/b]" - czy w wyniku segregacji w warunkach domowych można mówić o znaczącej zmianie właściwości odpadów? W sumie to przecież odbiera się ze zmieszanych odpadów kilka frakcji i ta pozostałość została przez to w znaczący sposób zmieniona, prawda?
Chociaż inni twierdzą, że dopiero segregacja na profesjonalnych liniach sortowniczych powoduje [b]znaczącą[/b] zmianę właściwości odpadów, przez co ta pozostałość to już nie są odpady zmieszane...
Proszę o Wasze opinie na ten temat, bo nie mogę w tej sprawie porozumieć się z gminą - ja uważam, że pozostałość po segregacji (odbierane jest 5 frakcji: papier, plastik, szkło, biodegradowalne, metale nieżelazne) nie jest już zmieszanym odpadem komunalnym, a oni twierdzą, że dalej jest...