mam dylemat odnośnie ustalenia reguł segregacji odpadów na zakladzie.
Przybliżę może czym firma się zajmuje. Otórz firma zajmuje się produkcją dużych elementów konstrukcji stalowych. Na terenie zakladu na poszczególnych halach mają miejsca procesy takie jak spawanie, szlifowanie, gięcie, cięcie, wypalanie, śrutowanie, malowanie oraz inne procesy wiązane z obróbką żelaza i jego stopów.
Mamy umowe z firma na wywóz odpadow komunalnych, która odbiera od nas zmieszane odpady komunalne pod kodem 20 03 01 oraz odpady segregowane pod kodem 150106 tzw. odpady segregowane suche (tworzywa sztuczne, papier,drobny złom,aluminium, szkło).
Zastanawiam się czy w ogóle pojemniki na odpady komunalne 200301 mogą znajdować się na halach produkcyjnych??
Czy wprowadzać segregację osobno na kody: 150101, 150102 oraz 150106 skoro remondis i tak odbiera razem? Czy WIOŚ może mi zarzucić że na halach osobno a wszystko w gruncie rzeczy ląduje w jednym koszu albo brak segregacji??
Nie zajmujemy się przekazywaniem surowców wtórnych we własnym zakresie, wspólpracujemy na podstawie umowy z organizacją odzysku, podając ilości opakowań wprowadzonych na rynek.
Mam jeszcze pytanie z innej beczki czy pyły po zamiataniu hal można wyżucić do pojemnika na zmieszane odpady komunalne??
Czy butelki PET po napojach jakie otrzymują pracownicy mają wylądować w 200301 czy 150102??
Prosze pomóżcie