UPROSZCZONA EWIDENCJA ODPADÓW A BRAK OBOWIĄZKU DO SKŁADANIA

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

UPROSZCZONA EWIDENCJA ODPADÓW A BRAK OBOWIĄZKU DO SKŁADANIA

Postby Anka » Mon Oct 08, 2012 12:50 pm

Witam,

Przejrzałam wiele dyskusji i odniesień i nie znalazłam satysfakcjonującej odpowiedzi, żeby nie powiedzieć, że nie znalazłam żadnej na sto procent pewnej.

Firma- wytwarzanie odpadów komunalnych-> umowa z ZOM - problem z głowy.
- tonery, komputery itp.- karta przekazania odpadu.

Byłam przekonana, że możemy prowadzić UEO na podstawie ustawy, której warunki spełniamy:

Ewidencję uproszczoną (z zastosowaniem wyłącznie karty przekazania odpadu) prowadzą:

- prowadzący działalność w zakresie transportu odpadów( jest zobowiazany do poświadczenia na karcie przekazania odpadu wykonanie usługi, nie jest posiadaczem odpadów)

- małe i średnie przedsiębiorstwa, które wytwarzają odpady niebezpieczne w ilości do 100 kg roczni, lub wytwarzają odpady inne niż niebezpieczne, niebędące odpadami komunalnymi w ilości do 5 ton rocznie.

Pytanie czy prowadząc uproszczoną ewidencję konieczne jest zgłaszanie sprawozdania rocznego? ( które mówi tylko o prowadzeniu ewidencji, nie wspomina nic o prowadzeniu uproszczonej ewidencji)

Ale teraz nasuwa się pytanie czy aby na pewno trzeba w ogóle prowadzić ewidencję uproszczoną? skoro:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie rodzajów odpadów lub ich ilości, dla których nie ma obowiàzku prowadzenia ewidencji odpadów oraz kategorii małych i Średnich przedsiębiorstw, które mogą prowadzić uproszczona ewidencji odpadów
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0011521735

Jeżeli rozumiem to jak należny to produkując tylko nieliczne ( nie przekraczające dopuszczalnych ilości) odpady, nie jestem zobowiązana do prowadzenia ewidencji śmieci a co za tym idzie do składania sprawozdania rocznego do 15 marca, tak?

[/b]
Anka

Re: UPROSZCZONA EWIDENCJA ODPADÓW A BRAK OBOWIĄZKU DO SKŁADA

Postby Camillo » Wed Oct 10, 2012 12:53 pm

Odpowiem tak:

Pytanie czy prowadząc uproszczoną ewidencję konieczne jest zgłaszanie sprawozdania rocznego?

Prowadzenie uproszczonej ewidencji odpadów nie zwalnia z obowiązku przekazania marszałkowi województwa zbiorczego zestawienia danych o odpadach

Ale teraz nasuwa się pytanie czy aby na pewno trzeba w ogóle prowadzić ewidencję uproszczoną?

Ewidencji uproszczonej nie trzeba prowadzić gdy spełnia się warunki w wymienionym przez Ciebie rozporządzeniu, czyli jeśli wytwarza się tylko te odpady, które są w nim w określone i w odpowiedniej ilości.
Gdy nie prowadzisz ewidencji uproszczonej nie musisz już składać zbiorczego zestawienia danych o rodzajach i ilości odpadów.
Camillo

Postby Anka » Thu Oct 11, 2012 10:13 am

a czy to jest problem, że oddając zużyty sprzęt podbiłam KPO, czy teraz muszę to jakoś zgłaszać? czy zostawić sobie tą kartę i tyle, nic nie zgłaszać?
Anka

Postby Camillo » Thu Oct 11, 2012 11:46 am

Prawidłowo, każdy kto oddając odpady wydaje także kartę przekazania odpadu powinien sporządzić zbiorcze zestawienie danych o odpadach.
Zbiorczego zestawienia nie sporządzają tylko ci co nie prowadzą ewidencji (dokładnie mówi o tym rozporządzenie przytoczone wcześniej przez Ciebie, oraz ustawa o odpadach).

[quote="Anka"]a czy to jest problem, że oddając zużyty sprzęt podbiłam KPO, czy teraz muszę to jakoś zgłaszać? czy zostawić sobie tą kartę i tyle, nic nie zgłaszać?[/quote]

To zależy ile było tego sprzętu ? Czy 5 kg czy może 150kg
Zresztą jeśli przyjmiemy, że był to komputer czy coś w tym stylu, po co Ci była ta KPO ;], nie lepiej kupując nowy komputer oddać stary ? I wtedy po problemie.

Ale wracając do tematu jeśli jest to mała firma, która nigdy nie składała żadnych zestawień, wytwarza tylko tzw. odpady komunalne i ma podpisaną umowę z firma - myślę, że spokojnie można zapomnieć o całej sytuacji. No chyba, że była to jednak jakaś większa ilość tego sprzętu.
Camillo

Return to Prawo, definicje, interpretacje.