FIRMA Proszę o pomoc w spr. gospodarowania odpadami?

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

FIRMA Proszę o pomoc w spr. gospodarowania odpadami?

Postby Anka » Thu Jan 12, 2012 3:06 pm

Witam!

Przejrzałam forum ale nie odszukałam jednoznacznie odpowiedzi na nurtujące mnie sprawy, bardzo proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna!

Jesteśmy mała 4 osobową firmą, praca jest w jednym wynajmowanym pokoju,praca jest biurowa przy komputerach.
Pytanie dotyczy odpadów, które produkujemy.

I teraz pytanie czy wystarczy, że mamy podpisaną umowę z firmą wywożąca śmieci? i do tego np. pisemnie napiszemy, takie oświadczenie, że zużyty sprzęt np toner, baterie wrzucamy do odpowiednich przeznaczonych do tego pojemników a np. monitory oddajemy do sklepu kupując nowy?

Wydaje mi się, że tworzymy tylko odpady komunalne niezagrażające, czyli nie takie, które traktowane są jako niebezpieczne, a te które pod niebezpieczne podchodzą wrzucamy do pojemników.

Czy tak to można załatwić?
Czy np jak by była kontrola to wystarczy?
Czy może jednak obowiązkiem naszym jest prowadzenie jakiś zapisów?
Anka

Postby Zielony Punkt » Sun Jan 15, 2012 1:14 am

Jeżeli chodzi o odpady komunalne to z pewnością wystarczy tylko umowa wywozu.
Jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy i tonery to macie prawo je wymieniać przy zakupie nowych i wtedy pod fakturę wystarczy podpiąć oświadczenie, że taka wymiana miała miejsce.
Moim zdaniem baterie możecie wrzucać do pojemników np.: w supermarkecie i w ogóle ich nie wykazywać jako odpad powstający w firmie.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.