1. Czy w przypadku gdy firma odbierająca odpady sama je transportuje, środkowa kolumna KPO powinna być pusta? Tak mi wychodzi z pkt. 4 objasnień, art. 36 ust. 7a UoO też by na to wskazywał, ale pewności nie mam.
2. Jeśli środkowa kolumna powinna (lub choćby tylko może) być pusta, wtedy chyba nie ma już żadnych przeszkód żeby to odbierający przygotował podpisany przez siebie w kolumnie 3 szablon KPO na bazie którego ja “wystawię” KPO w momencie zdania odpadów ?
(Dla wcześniejszego wzoru KPO takie coś funkcjonowało moim zdaniem w szarej strefie)
3. Czy jako wytwórca “aptekarskich” ilości odpadów elektro powinienem wnioskować o potwierdzenia odzysku/recyklingu dla tych odpadów? Wg mnie nie - przejrzałem ustawę o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej do której odnosi się objaśnienie 10 na KPO i wychodzi mi że po pierwsze to dotyczy (w uproszczeniu) tylko “wprowadzaczy” opakowań oraz samych odpadów opakowaniowych (+ opon czy czegoś takiego). Natomiast jak zwykle w temacie odpadów, nie dam głowy że czegoś nie przeoczyłem