Opakowania po surowcach niebezpiecznych

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Opakowania po surowcach niebezpiecznych

Postby edek » Thu Feb 10, 2011 3:14 pm

Witam i proszę o pomoc.
Nasza firma importuje produkty w opakowaniach. Część z nich są to surowce niebezpieczne i opakowania po nich są przekazywane do utylizacji pod kodem 150110. Nasi odbiorcy sami przekazują te opakowania do utylizacji, lub my zlecamy wyspecjalizowanym firmom odbiór od nich i utylizację. Część tych opakowań jest zwracana do "naszego" magazynu, który wynajmujemy razem z obsługą od innej firmy i stąd są zabierane do utylizacji.
Czy my jako importer musimy posiadać jakieś zezwolenia, prowadzić ewidencję odpadów i wysyłać sprawozdania do marszałka województwa ?
Jeżeli tak, to jako kto. Przecież nie jesteśmy wytwórcą odpadów, nie prowadzimy(chyba) działalności polegającej na zbieraniu odpadów.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
edek

Re: Opakowania po surowcach niebezpiecznych

Postby Zielony Punkt » Thu Feb 10, 2011 3:46 pm

Po pierwsze to jako importer środków niebezpiecznych powinniście odbierać na własny koszt opakowania po tych środkach od ich sprzedawców oraz ustalić za nie kaucję, co precyzuje art. 10 Ustawy z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych.

Teoretycznie, jeżeli opakowania są czasowo magazynowane na terenie, do którego macie tytuł prawny to podchodzi to pod działalność w zakresie zbierania odpadów.
W takim razie musicie posiadać zezwolenie na zbieranie, prowadzić karty przekazania i ewidencji odpadów oraz składać sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego.
Zielony Punkt

Postby ej » Tue Mar 15, 2011 2:09 pm

Powinniście też składać sprawozdania OPAK (sprawozdania o masie przywiezionych z zagranicy opakowań) oraz ponosić opłaty z tytuły wprowadzania na rynek krajowy produktów w opakowaniach, ponieważ wasz produkt przekraczając granice Polski staje się waszą własnością i jakby w domyśle ustawodawcy wy jesteście wytwórcą tego opakowania.

Całość reguluje ustawa o opakowaniach i odpadach opakowaniowych z dnia 11.05.2001 roku.
ej

Re: Opakowania po surowcach niebezpiecznych

Postby Zielony Punkt » Tue Mar 15, 2011 10:14 pm

Akurat sprawozdania OPAK nie muszą składać, bo importują towar w opakowaniach, a nie puste opakowania.
A sprawozdanie OPAK2 dotyczy opakowań niezawierających produktów.
Nie są też wytwórcami opakowań ani nie wywożą towaru za granicę, tak więc pozostałe OPAKi też odpadają.

Co do opłaty produktowej to w myśl Ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych absolutnie nie są wytwórcami opakowania, tylko wprowadzającym towar w opakowaniach, a to duża różnica.

Nie mylić :D
Zielony Punkt

Postby daria26 » Thu Aug 25, 2011 9:54 am

Witam, prośba o odp na moje pytanie. Jeśli mam beczke, która waży 10 kg brudną po niebezpiecznej substancji, której pozostałość wynosi około kiograma to jaka masę ma odpad niebezpieczny?Wiem,że beczka z subst. niebezpieczną ma swój kod, ale dla mnie to jest trochę dziwne. Z góry dziekuje za odp.
daria26

Postby daria26 » Thu Aug 25, 2011 10:43 am

jeszcze jedno, czy prócz do oddania jej do utylizacji obowiazuja mnie jeszcze jakies papierki czy opłaty odnośnie beczki!?
daria26

Postby Zielony Punkt » Thu Aug 25, 2011 9:28 pm

Taki odpad powinnaś oddać jako 15 01 10* czyli opakowanie zanieczyszczone substancją niebezpieczną, waga odpadu to waga całości (beczka + pozostałość).
Możesz też wybrać zanieczyszczenie i oddać osobno jako odpad niebezpieczny i beczkę osobno, ale dalej beczka zostanie 15 01 10*, a Ty się ubrudzisz przy czyszczeniu :)
Myślę, że jak oddasz całość do utylizacji to zrobisz najprościej, a kod 15 01 10* zaoszczędzi Ci rozbijania odpadu na dwie kategorie - beczka i resztka zawartości.

Co do innych rzeczy to po oddaniu beczki musisz wystawić kartę przekazania odpadu, potem założyć kartę ewidencji odpadu, a po nowym roku sporządzić sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego.
Zielony Punkt

Postby daria26 » Fri Aug 26, 2011 8:28 am

Tak właśnie myślałam, ale trochę się łudziłam, bo tym sposobem mam dużo odpadów niebezpiecznych! szkoda. Dziękuję jeszcze raz za pomoc :)
daria26

Postby daria26 » Thu Sep 01, 2011 11:16 am

Witam, moj szef jest niereformowalny i nie da mu sie przetlumaczyc ze nawet oczyszczona beczka to odpad niebezpieczny! prosze o pomoc.
daria26

Postby Zielony Punkt » Thu Sep 01, 2011 9:49 pm

Nigdy nie wyczyścisz tak beczki żeby wszystkie zanieczyszczenia usunąć.
Ale jeżeli pan szef tak chce to niech znajdzie sobie podmiot, który odbierze taki odpad pod kodem czystej opakowaniówki.
A jak jest bardzo ambitny to polecam mu lekturę Rozporządzenia w sprawie warunków, w których uznaje się, że odpady nie są niebezpieczne.
Zielony Punkt

Postby fuzel » Tue Oct 25, 2011 4:28 pm

Dlaczego :

Nigdy nie wyczyścisz tak beczki żeby wszystkie zanieczyszczenia usunąć"

W praktyce to zależy, czy opłacalne byłoby to czyszczenie. Można to zlecić komuś lub wykonac samemu. Zależy co tam jest niebezpiecznego w tej beczce. Pod uwagę trzeba też brać, że z czyszczenia też powstanie najprawdopodobniej odpad niebezpieczny. Mając wiedzę co dokładnie posiadasz wystarczy prosta kalkulacja.
fuzel

Postby Zielony Punkt » Wed Oct 26, 2011 7:54 am

Chodziło mi o to, że w ramach własnych możliwości wytwórca odpadów nie wyczyści beczki tak, żeby stwierdzić, że nie stanowi już ona odpadu niebezpiecznego.
Pomijając już fakt, że wytworzy przy tym inne odpady lub ścieki.
Wiadomo, że można je przekazać do odzysku lub unieszkodliwiania ale zwykle to kosztuje dość dużo i na ogół nie ma możliwości otrzymania opakowania z powrotem.
Zielony Punkt

Postby biuro@chemiqua.pl » Tue Nov 29, 2011 3:52 pm

Fakt: duża firma X importuje od dawna surowce chemiczne; do niedawna wystawiała kaucje na opakowania, a teraz tego nierobi, poniewaz została wprowadzona jakaś zmiana w prawie, ktora na to pozwala. Jest pytanie jaka?
Nie rozmawiałem z osoba odpowiedzialna za odpady w tej firmie, tylko z handlowcem, ktory przekazała mi takie informacje. Fakt, że wytwórca odpadu jest odbiorca, ale z drugiej strony ustawa nakłada tez pewne obowiązki na sprzedawcę. Co Wy na to ?
biuro@chemiqua.pl

Postby Zielony Punkt » Sat Dec 03, 2011 1:02 pm

Szczerze pisząc to nie słyszałem o jakiejkolwiek obowiązującej zmianie przepisów w tym zakresie.
Sprawa kaucji jest dalej aktualna bo reguluje ją Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, która nie uległa zmianie w ostatnim czasie.

Prawdopodobnie słyszałeś o planowanych zmianach tej ustawy, które mają wejść już od dłuższego czasu.

W związku z tym to na sprzedawcy cały czas ciąży obowiązek odbioru na własny koszt opakowań kaucjonowanych.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.