Punkt zbiórki a zabytek... ??? :/

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Punkt zbiórki a zabytek... ??? :/

Postby kaza118 » Fri Jun 17, 2011 2:47 pm

Witam. Czy wie ktoś może czy istnieją jakieś prawne lub nie wiem ustawowe przeszkody mowiace o tym ze nie mozna prowadzic punktu zbiorki zseie w magazynie ktory jest z tego co sie dzis dowiedzialem zabytkiem? Dowiedzialem sie o tym skladajac do urzedu gminy podanie o wydanie zaswiadczenia o zgodnosci dzialalnosci z miejscowym planem zagospodarowania, w podaniu jest podany tylko numer działki a na niej znajduje sie dwa bydynki zabytkowe i inne magazyny ktore juz zabytkowe nie sa?

Dodam jeszcze ze magazyn ktory jja wynajmuje jest akurat zabytkiem, a działka na mapce jest oznaczona literą U .

Wie ktoś może czy czekać poprostu co gmina powie?

Jesli wydadza zaswiadczenie ze mozna na tej dzialce prowadzic taka dzialalnosc to nie martwic sie juz tym I działać dalej z pozwoleniem ?

Jeśli ktoś może to niech coś poradzi bo nie chce sie na darmo pchać w koszty i placic za wynajem a tu nic z tego nie bedzie .

Przepraszam ze tak chaotycznie napisane.

Pozdrawiam
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sat Jun 18, 2011 1:33 pm

Niedawno pisałem kartę informacyjną dla punktu zbierania odpadów i okazało się w trakcie postępowania, że na sąsiedniej działce jest obiekt wpisany do rejestru zabytków.

W takim przypadku należy wystąpić z pismem do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków, w którym trzeba opisać planowaną inwestycję i zadać sakramentalne pytanie: "czy przedmiotowa inwestycja będzie w jakikolwiek sposób negatywnie oddziaływała na obiekt zabytkowy?".
Do pisma należy dołączyć kilka zdjęć planowanej inwestycji przedstawiających dany teren ze wszystkich stron świata.

Urząd Ochrony Zabytków powinien przychylić się do Twojej sprawy, może natomiast wskazać kilka ograniczeń, ja np.: dostałem zakaz stawiania ogrodzenia wyższego niż 3 metry oraz zakaz umieszczania dużych tablic reklamowych.

Pozdrawiam i życzę szczęścia.
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Sat Jun 18, 2011 1:57 pm

Ehh no nic dziękuje serdecznie za odpowiedź. Pozdrawiam
kaza118

Postby Zielony Punkt » Sun Jun 19, 2011 6:15 pm

Nie łam się :D
Jak najszybciej wystąp z pismem i zobaczysz jak będzie.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Sun Jun 19, 2011 10:50 pm

Własnie nie wiem czy nie znalesc innego magazynu i tyle. Bo jak t bedzie trwalo nie wiadomo ile czasu? To nie wyrobie na czynsz i nic tam nie bede mogl jeszcze zrobic a tak mam pierwszy miesiac bardzo tanio i jeszcze umowielem sie z wlascicielem ze wrazie problemow zrezygnuje. No nie wiem boje sie ze bedą z tej ochrony zabytków robić problemy. Oni przychodzą na jakiś wywiad ? Ile to może wszystko potrwać? Jeśli możesz doradź coś bo już nie wiem, robie to pierwszy raz i dlatego tak panikuje.
kaza118

Postby Zielony Punkt » Mon Jun 20, 2011 7:44 am

Nie panikuj :)
Nikt nie przychodzi na wizję, tak jak Ci napisałem musisz dołączyć kilka zdjęć obrazujących dany teren.
Urząd ma 30 dni na odpowiedź, ale pogadaj z osobą odpowiedzialną, powiedz, że Ci zależy, że chcesz zatrudnić pracowników itp to powinieneś mieć opinię szybciej.
Ja pojechałem z pismem osobiście, pogadałem z osobą, która opinię miała przygotować i jakoś poszło, trwało to chyba 5 dni.
Ja bym na Twoim miejscu nie rezygnował.
Zielony Punkt

Postby kaza118 » Mon Jun 20, 2011 9:09 am

No okej spróbuje zobacze. Dziekuje Ci za pomoc :)
kaza118

Return to Prawo, definicje, interpretacje.