KPO i KEO - niezgodności

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

KPO i KEO - niezgodności

Postby ej » Wed Apr 06, 2011 8:06 am

Wystawiam KPO na podstawie WZ-tek, na których wpisany jest kod odpadu i jego masa. Niestety mój przełożony zajął się "decydowaniem" o wywozie odpadów i wypisał na WZ-tce masę odpadu wziętą "z sufitu" w związku z czym nie zgadza mi się masa na Wz-tce z masą podaną w KEO wewnętrznym (stworzonym bo każda instalacja mam inne pozwolenie) i zewnętrznym. Przełożony upiera się, że masa podana na WZ-tce jest prawidłowa (chcociaż nie jest) w związku z czym teraz masy wpisane w KEO i KPO będą inne tz z mas wypisanych na WZ-tce wynika ze cześć odpadów została na terenie zakładu.
Czy w takim razie masy podane w KEO i KPO mogą byc różne? Jak to załatwić? Zanaczyć? W KEO trzeba wpisać numer KPO, ale teraz to mi się nie zgadza nic.
ej

Re: KPO i KEO - niezgodności

Postby Zielony Punkt » Wed Apr 06, 2011 5:11 pm

Wszystkie KPO na dany rodzaj odpadu muszą się dokładnie sumować na KEO dla danego odpadu.
Dane ze wszystkich KEO muszą być przepisane na sprawozdanie do UM.
Tak więc KPO i KEO muszą być zgodne!

Ponieważ żadna inspekcja nie będzie porównywać faktycznych stanów magazynowych z KPO i KEO polecam prowadzić tak ewidencję aby karty odpadowe się zgadzały.
Magazyn, a wiec wszystkie WZ nie będą się zgadzać z ewidencją odpadów, ale tym się za bardzo nie przejmuj bo inspekcja nie wnika w dokumenty magazynowe tylko odpadowe.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.