Zbieranie ZSEE

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Zbieranie ZSEE

Postby Piekarz » Fri Mar 25, 2011 2:46 pm

Witam

Mam kilka pytań dotyczących funkcjonowania firmy zajmującej się zbieraniem ZSEE:
1 Zdarza się że do miejsca przeznaczenia (skupu) trafia odpad który do nikogo nie należy i nikt się do niego nie przyznaje. Jak taki odpad "zaksiegować" ?

2 Podobna sytuacja jest wtedy kiedy przychodzi klient z ulicy i chce sprzedać jakiś złom komputerowy, ale nie chce podać swoich danych do KPO. Co można z tym zrobić?

3 Czy można rozkręcać komputery i segregować ich części?
Piekarz

Re: Zbieranie ZSEE

Postby Zielony Punkt » Sat Mar 26, 2011 3:42 pm

Witam, ogólne informacje o zbieraniu ZSEiE są opisane w poniższych postach:
http://odpady.net.pl/forum/viewtopic.ph ... ight=#6803

Jeżeli zbierasz odpady od osób fizycznych to jedyne potwierdzenie jakie musisz posiadać to "formularz przyjęcia odpadów metali", który jest wymagany wyłącznie przy odpadach metali innych niż metalowe odpady opakowaniowe po produktach żywnościowych.
Tak więc oddając zużyty sprzęt nikt nie musi Ci się okazać dowodem osobistym.
Nie bardzo wiem co masz na myśli w punkcie 1 - chodzi Ci o odpad podrzucony na Twój teren?
Co do rozkręcania komputerów to oczywiście można to robić, jednak jest to odzysk metodą R15, który wymaga zezwolenia.
Zielony Punkt

Postby Piekarz » Mon Mar 28, 2011 9:59 am

"Nie bardzo wiem co masz na myśli w punkcie 1 - chodzi Ci o odpad podrzucony na Twój teren?"
Tak zdarza się że ktoś podrzuci taki sprzęt.

"(...)oddając zużyty sprzęt nikt nie musi Ci się okazać dowodem osobistym"

W takim razie jakie dokumenty muszę wystawić jeśli klient nie chce podać danych i nie potrzebuje kpo?
Piekarz

Postby POZDAL » Tue Mar 29, 2011 3:32 pm

z mojego doświadczenia wynika że prędzej ktoś chciałby kpo bez oddawania sprzeętu niż odwrotnie
jęzeli nawet na kilka ton dołożysz kilogramowe radio to gdzie problem
chyba nie ważysz wagami laboratoryjnymi
POZDAL

Postby Piekarz » Tue Mar 29, 2011 4:11 pm

Kilogramowe radio akurat nie stanowi problemu.
Może zapytam inaczej:
Zdarza się ze jednego dnia przyjeżdża kilka osób i oddają złom elektroniczny, i nie chcą żadnego papierku. Porostu zostawiają i odjeżdżają.
Pod koniec dnia jest tego tona. Jak to wpisać na stan? Jakie dokumenty oprócz KPO obowiązują zbierającego? Co muszę mieć w razie jakiejś kontroli?
Piekarz

Postby Zielony Punkt » Tue Mar 29, 2011 10:58 pm

W takim przypadku i każdym innymi gdzie przyjmujesz zużyty sprzęt od osób, które nie chcą potwierdzenia wystawiasz sobie dokument PZ, w którym piszesz np.: 1 Mg odpadów przyjęte w danym dniu od osób fizycznych.
Można również stworzyć oświadczenie, w którym napiszesz, ze odpad został dostarczony / podrzucony w danym dniu przez osobę fizyczną.

Jak u nas była prowadzona zbiórka sprzętu od ludności to pisaliśmy na PZ "osoba fizyczna", tak żeby wprowadzić odpad na stan magazynowy
Zielony Punkt

Postby Piekarz » Wed Mar 30, 2011 2:36 pm

Dzięki, właśnie o to mi chodziło. PZ to chyba najlepsze rozwiązanie.
Jeśli ktoś ma inny pomysł to czekam na sugestie.

PZDR
Piekarz

Postby Zielony Punkt » Wed Mar 30, 2011 5:18 pm

PZ jest uniwersalny i nawet nasze łódzkie WIOŚ go honoruje w przypadku zbiórki od osób fizycznych.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.