Odpad jako towar handlowy

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpad jako towar handlowy

Postby mol » Sun Jan 16, 2011 10:35 pm

Witam,

Część powstających odpadów tworzyw sztucznych mielimy w młynkach i przekazujemy odbiorcy odpadów - jako odpad przygotowany do transportu. Ten rodzaj postępowania z odpadem nie jest odzyskiem - konsultowałam to z urzędnikami. Jednak odbiorca odpadów zaproponował nam, żeby granulat nie traktować jako odpad, a jako towar handlowy (surowiec drugiej kategorii). Gdy tak potraktujemy granulat - nie trzeba wystawiać kart przekazania odpadów, a odbiorca może nam zaproponować większą cenę, co będzie widnieć na fakturach. Zastanawiam się, czy możemy w ten sposób postąpić i czy wtedy będzi to odzysk, Jakie dokumenty byłyby potrzebne, aby to postępowanie było zgodne z prawem? Zaznaczam, iż firma zajmuje się produkcją detali z tworzyw sztucznych.

Dziękuję za każdą odp. i pozdrawiam
mol

Re: Odpad jako towar handlowy

Postby Zielony Punkt » Mon Jan 17, 2011 8:05 pm

A dlaczego piszesz, ze mielenie odpadów tworzyw sztucznych w młynkach nie jest odzyskiem?
Dla mnie bezwzględnie to jest odzysk metodą R15.
Jakie argumenty dostałaś od urzędnika, który takie rzeczy opowiada?!

A co do Twojego pytania to w aktualnej Ustawie o odpadach nie ma żadnego zapisu o możliwości przeklasyfikowania odpadu na produkt.
Podobno zamierzona nowelizacja ustawy będzie zawierać takie możliwości, ale jak na razie nic takiego nie obowiązuje.

Twój przemiał tworzywa na pewno spełnia cechy odpadu określone w art. 3 ust. 1 Ustawy o odpadach i ja osobiście nie widzę zgodnej z przepisami możliwości potraktowania go jako produkt.

Gdybyś np.: uszkodzone klamki, listwy, progi, itp przekazywała do warsztatów samochodowych jako surowiec II kategorii to można by pominąć ewidencję odpadową, ale w Twoim przypadku nie ma takiej możliwości.
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.