Kaucjonowane opakowania po ś.o.r.

W związku z przebudową serwisu forum zostało zablokowane.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Kaucjonowane opakowania po ś.o.r.

Postby ekogirl » Fri Apr 09, 2010 8:35 am

Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Na kim spoczywa obowiązek ewidencjonowania opakowań po środkach ochrony roślin, za które sprzedawca pobiera kaucję? Czy oddając w/w opakowania i otrzymując kaucję zwrotną musimy wystawić KPO i wykazać te ilości w zbiorczym zestawieniu danych o odpadach?
ekogirl

Re: Kaucjonowane opakowania po ś.o.r.

Postby Zielony Punkt » Fri Apr 09, 2010 11:51 am

Witam!
Ponieważ Wy kupujecie PRODUKT w postaci środków ochrony roślin i u Was są one wykorzystywane w wyniku czego powstają ODPADY w postaci opakowań zanieczyszczonych substancjami niebezpiecznymi (kod 15 01 10*) to Wy jesteście wytwórcami takiego odpadu i na Was ciążą wszystkie obowiązki z tym związane (uzgodnienie formalno-prawne, prowadzenie ewidencji i sprawozdań).
Firma sprzedająca środki ochrony roślin zobowiązana do ich odbioru jest w tej sytuacji tylko zbierającym już wytworzony odpad.

Kaucja wynikająca z art. 10 Ustawy z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych ma na celu jedynie zabezpieczenie, że wytworzone przez Was odpady zostaną przekazane do odpowiednich podmiotów, a nie spalone, zakopane itp.
Przed tym "niecnym występkiem" powstrzymywać ma kaucja zwracana dopiero po przekazaniu odpadów. Wysokość kaucji wynosi do 30% wartości towaru, tak więc przy dużym obrocie to całkiem sporo..

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Postby ekogirl » Mon Apr 12, 2010 4:24 pm

Ja także przychylam się do tej odpowiedzi jednak nie dokońca rozwiązuje ona moj problem, gdyż we wniosku o wydanie pozwolenia na wytwarzanie odpadów napisano, ze "obowiązki gospodarowania opakowaniami po środkach ochrony roślin spoczywają na dostawcy tj. firmy XXX jako wytwórcy odpadów". Wniosek ten został zatwierdzony i wydano zgodnie z nim decyzję. W decyzji tej owszem widnieje kod 15 01 10* ale ilość tych odpadów zaspokaja jedynie potrzeby związane z wytwarzaniem pustych puszek po farbach, lakierach itp. (tak jak wnioskowaliśmy).
Czy w tej sytuacji jestesmy zwolnieni z ewidencjonowania i wykazywania w zbiorczym zestawieiu danych opakowań po ś.o.r.? Czy tez powinnismy starać się o nowe pozwolenie?
Czy nawiązując współpracę z nowym dostawcą ś.o.r. można wenegocjować zapis w umowie, który przerzucałby obowiązki gospodarowania odpadami na sprzedawcę?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
ekogirl

Kaucjonowane opakowania c.d.

Postby Zielony Punkt » Mon Apr 12, 2010 7:38 pm

Według mnie wytwórcą odpadów jest wyłącznie ten podmiot, który powoduje powstanie odpadu. Logicznie myśląc, w tym wypadku Wy jesteście wytwórcą, bo z zakupionego produktu na skutek określonych działań przez Was prowadzonych powstaje odpad.

Jeżeli pozwolenie na wytwarzanie odpadów zawiera zapis, że wytwórcą odpadów w postaci opakowań po środkach ochrony roślin jest ich dostawca to nie masz się czym martwić - decyzja określa warunki gospodarowania odpadami. W takim przypadku nie musisz wystawiać KPO, prowadzić karty ewidencji oraz nie uwzględniasz tych odpadów w sprawozdaniu do Urzędu Marszałkowskiego.

Jeżeli jesteś ciekawa jak powinno być na prawdę zwróć się do swojego WIOŚ, tam na pewno otrzymasz informację od osób, które kiedyś będą Cię kontrolować, tak więc najbardziej wiarygodną z punktu widzenia Twojej firmy.

Moim jednak zdaniem Ty jesteś wytwórcą odpadów w postaci opakowań po środkach ochrony roślin, a więc pozwolenie jest wydane nieprawidłowo. Jeżeli jest inaczej chciałbym zobaczyć tego podstawę prawną, może w WIOŚ Ci ją podadzą.
Albo może Ktoś z forum coś wie na ten temat..

Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Kaucjonowane opakowania c.d.

Postby Zielony Punkt » Tue Apr 27, 2010 1:02 pm

Wracając do tematu..
Przy okazji prowadzonej u mnie w firmie corocznej kontroli WIOŚ spytałem o Twoją sytuację.
Otrzymałem interpretację Ministerstwa Środowiska, z której wynika, że wytwórcą odpadu w postaci pustych opakowań po środkach niebezpiecznych jest podmiot, który spowodował ich powstanie - w tym przypadku podmiot, u którego ze względu na zużycie środka niebezpiecznego pozostało puste opakowanie stanowiące odpad. Na karcie przekazania odpadu więc to właśnie ten podmiot powinien widnieć jako wytwórca odpadów.
Jeżeli chcesz tą interpretację to napisz mi na PM swój adres mail.
Pozdrawiam!
Zielony Punkt

Return to Prawo, definicje, interpretacje.