karta przekazania odpadu dla osób fizycznych ?

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

karta przekazania odpadu dla osób fizycznych ?

Postby archiwum » Tue May 10, 2005 12:50 pm

Sprzedajemy dosc duzo odpadów osobom fizycznym i urzedom czy powinna byc dla nich wystawiana karta przekazania odpadów? Ja uwazam ze tak ale moj wspolpracownik uwaza ze ustawa tego nie mowi wiec nie czyni tego. powiem szczerze ze zglupialam. Czy zatem nalezy wystawiac karte przekazania odpadu dla osob fizycznych?
archiwum

Re: karta przekazania odpadu dla osób fizycznych ?

Postby archiwum » Wed May 11, 2005 2:27 pm

Oczywiście Kartę przekazania odpadu należy wystawiać każdemu odbiorcy - również osobom fizycznym.
Karta przekazania powinna być wypełniana w każdej sytuacji gdy następuje obrót odpadami.
Ustawa "nie mówi", że nie należy wystawiać jej osobom fizycznym.
Osoba fizyczna na pewno nie prowadzi Karty ewidencji, więc ową Kartę przekazania może wyrzucić ale Tobie jest ona niezbędna do prowadzenia Karty ewidencji odpadu.
archiwum

Postby archiwum » Thu May 12, 2005 4:53 pm

do tej pory bylo pisane w karcie ewidencji tylko "osoba fizyczna", dodatkowo mamy rejestry sprzedazy w ksiegach czy to nie wystarczy, bo przeciez ktos moze zapytac co zrobilismy z 200 Mg zuzla ktory poszedl do osoby fiz. nie?
archiwum

Postby archiwum » Fri May 13, 2005 12:02 pm

Pan Darek ma rację. Jest grupa odpaów, które można przekazywac osobom fizycznym (rozporządzenie) - to jak to byscie udokumentowali?

Niestety (zasadnie lub nie) faktura nie stanowi dla kontroli OŚ w pełni wiarygodnego dokumentu. Wiarygodnym jest KPO (ot praktyka niestety)
archiwum

Postby archiwum » Fri May 13, 2005 6:12 pm

To niestety ja znow mam watpliwosc, wystawiajac karte przekazania odpadu na osobe fizyczna nie jestem w stanie wpisac nr REGON bo taka osoba go nie posiada wiec w dokumencie KPO pozostaje mi okiewnko wole i tym samym punkt zaczepienia dla kontroli z OŚ
archiwum

Postby archiwum » Fri May 13, 2005 6:38 pm

Ale w karcie przekazania odpadu jest tez rubryka REGON wiec jak mam wystawic KPO dla osoby fiz skoro nie ma regonu? nie moge tego pominac bo sie przyczepia
archiwum

Postby archiwum » Mon May 16, 2005 12:04 pm

Ja sugeruję wpisywanie tam peselu lub nr dowodu osobistego. Wzorem tego co ma miejsce w skupach złomu.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości