odzysk odpadów z grupy 17

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

odzysk odpadów z grupy 17

Postby archiwum » Wed Nov 17, 2004 4:39 pm

Witam wszystkich i prosze o sugestie, porady...Mianowice jest firma, która ma zamira kruszyć odpady własnie z tej grupy za pomocą specjalistycznej kruszarki. Jednak we wniosku uwzględnili również odpady oznaczone kodem 17 02 01 do 17 02 03. Jak to się ma czy można tego typu odpady kruszyc na kruszarce w celu np. przeznaczenia na nasypy drogowe, itp???Jak to ugryźć. I jeszcze jedno pytanko. Ma to się odbywac na terenie żwirowni. Niestety nie ma dla tego obszaru planu zagospodarowania przestrzennego i jak to sie ma do art. 13 ustawy o odpadach...muszą wystąpic w takim razie o warunki zabudowy???Czy można im odmowic wydanie zezwolenia na odzysk z uwagi na powyższe. Prosze o pomoc, jestem początkujący w tej branży...a szefowstwa to nie obchodzi. Pozdrawiam
archiwum

Re: odzysk odpadów z grupy 17

Postby archiwum » Thu Nov 18, 2004 10:25 am

Dobrze mówisz,muszą wystąpić o warunki zabudowy. Nie jestem pewien,ale kiedyś widziałem jak ktoś pisząc we wniosku te kody o których ty piszesz,miał na myśli okna.A tak poza tym - przecież kruszarka ten odpad też "łyknie", więc co za problem? Powodzenia.
archiwum

Postby archiwum » Thu Nov 18, 2004 11:27 am

A czy ten obiekt juz istnieje? Czy kruszarka jest stacjonarna czy mobilna?

Co do 17 02 01 to raczej moze byc, ale przy 17 02 03 to bym sie zastanowil. Chyba jest cos takiego jak dopuszczenie produktu budowlanego do uzywania (nie wiem jakie przepisy)?

Co do PZP (plan zagospodarowania) to wydaje mi sie ze mozna wydac decyzje warunkowa do momentu uchwalenia planu - wtedy (napisac to w decyzji), ze sprawa bedzie rozpatrywana ponownie poniewaz wystapia nowe okolicznosci.
Uzyskanie warunków zabudowy tez rozwiąze sprawę tylko jak znam zycie przedsiebiorca nie bedzie chcial wstrzymywac dzialalnosci na okres uzyskania tych warunków.
archiwum

Postby archiwum » Thu Nov 18, 2004 2:52 pm

Więc tak, odzysk ma sie odbywac na terenie żwirowni, która już istnieje, natomiast kruszarka jest mobilna...gdzies wyczytałem w jakiejs publikacji, że faktyczne nic sie nie stanie jak tworzywo sztuczne oraz szkło sie zmieli, ale co drewna to jakos mi to nie pasuje. Słuchajcie to co teraz zrobić, poniewaz gmina wydala delikwentowi takie pismeko ktore mowi, iż dla tego miejsca, działki nie ma pzp i tyle...Kurcze jestem w kropce poniewaz myślałem, że to wystarczy rozesłałem do gminy do zaopiniowania, opinia pozytywna oczywiscie...co robic, poniewaz szefowa mi zwrocila na to uwagę i co teraz przychodzi do napisania decyzji. Jak to odkręcić...pozdrawiam i dziekuje za porady.
archiwum

Postby archiwum » Tue Nov 30, 2004 9:10 am

Zastanawiam sie czy samo kruszenie np. gruzu jest odzyskiem (jaki to jest proces odzysku?)... Według mnie odzysk w tym przypadku nastąpi dopiero w momencie wykorzystania skruszonego gruzu przy budowie drogi. Czy nie powinno uzyskiwac sie zezwolenia na prowadzenie dzialalności w zakresie odzysku odpadów na terenie np. powiatu X w miejscach świadczenia uslug w zakresie budowy i naprawy dróg? Prosze o ustosunkowanie sie do tych kwestii za co bardzo juz dziękuję.. Mam obecnie podobną sprawę i ewentualną mozliwość skorygowania jeszcze swojego sposobu myslenia na wyżej poruszony temat.
archiwum

Postby archiwum » Tue Nov 30, 2004 6:49 pm

W obu przypadkach mozemy mowic o odzysku. Przerobiony material w kruszarce jest juz produktem (tak samo jak np. regranulat)
archiwum

Postby archiwum » Tue Nov 30, 2004 7:30 pm

Kiedyś opracowywałem wniosek o.....dla zakładu X ,gdzie uwzględniłem kruszenie gruzu jako odzysk mając do tego opinię rzeczoznawcy budowlanego o tym że skruszony gruz można wykorzystywać w okreslonych robotach budowlanych i to wystarczyło. Ale prosze jeszcze zajrzeć do wyjaśnień prawnych Ministerstwa Srodowiska w temacie: kiedy kruszenie gruzu traktować jako odzysk a kiedy nie. W skrócie : kiedy w wyniku kruszenia uzyskujemy materiał budowlany( zgodnie z prawem budowlanym) to mówimy o odzysku.
W przypadku Rafała być może można iśc inną drogą w celu rozwiązania problemu. Ale za mało wiemy o jego firmie i o tym co konkretnie planują robić
archiwum

Postby archiwum » Tue Nov 30, 2004 8:59 pm

A jakie miejsce odzysku wskazac nalezy w zezwoleniu w przypadku kiedy ta sama firma dokonując remontów dróg najpierw pozyskany odpad (gruz, przepusty,...) przewozi na teren zakładu, potem kruszy (na terenie zakładu), a nastepnie wbudowuje w inną droge ?
archiwum

Postby archiwum » Wed Dec 01, 2004 9:16 am

W takim razie jakie miejsce odzysku wskazać należy w zezwoleniu w przypadku firmy, która najpierw dokonując remontu dróg pozyskuje gruz, następnie go kruszy na terenie swojej firmy aby potem wykorzystac go do budowy innej drogi?
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 02, 2004 4:39 pm

remont drogi - miejsce wytwarzania odpadów
miejsce kruszenia- miejsce odzysku ( tu w założeniu odpad czyli gruz przestaje byc odpadem )
wykorzystanie pokruszonego materiału (to juz nie odpad) nie podlega przepisom ustawy o odpadach
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 02, 2004 4:54 pm

Dziękuje za porady, niestety dalej jest kłopot, leci juz drugi miesiac sprawy, w zasadzie to, że to jest odzysk jest oczywiste, mozna to zaliczyć do R14, jednak największy problem mam z art. z ustawy o opadach. który mowi, że odzysk moze sie odbywactylko w miejscu wyznaczonym w trybie przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym. Nie ma planu, wiec podmiot przedłozyl pismo od Burmistrz, że takowego planu nie ma. Więc teraz wezwałem tego pana do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy, choć nie jestem pewien czy to sie kwalifikuje pod taką decyzję, maszyna jest mobilna, itd. Jednak takie dostałem polecenie, sam nie wiem co teraz robic, bo wg mnie jesli jest to zwirownia to zdrowy rozsądek podpowiada, że taka działalnosc jak kruszenie betonu niczemu tam nie zagraża, ani środowisku ani ludziom, nie wiem co teraz zrobic, juz opadłem z sił. Pozdrawiam.
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 02, 2004 9:46 pm

Panie Rafale jesli chcecie używac przekruszonego gruzu do budowy nasypów to w tym przypadku starajcie się o zezwolenie na odzysk, a kruszenie potraktujcie jako proces technologiczny przygotowania odpadów do odzysku i przekruszony dalej traktujcie jako odpad. Za mało wiem po co do końca potrzebny Wam skruszony gruz. Zawsze znajdzie się wyjście.
archiwum

Postby archiwum » Fri Dec 03, 2004 9:00 am

Dokladnie Panie Janie - calkowicie sie zgadzam. Podobna sytuacja ma miejsce z ustabilizowanymi osadami komunalnymi (osad jest przygotowywany do odzysku na terenie oczyszczalni, a sam odzysk nastepuje w miejscu ich rozprowadzania na powierzchni ziemi).
archiwum

Postby archiwum » Fri Dec 03, 2004 9:47 am

Zapomniałem dodać , że ja nie mam firmy tylko jestem po drugiej stronie barykady...chodzi mi o tem nieszczęsny zapis o planowaniu przestrzennym z ustawy o odpadach. Gruz jest jak to twierdzi wnioskodawca do nasypów drogowych.
archiwum

szkło

Postby archiwum » Thu Dec 16, 2004 4:54 pm

Szukam informacji na temat stłuczki szklanej i szkła sortowanego chodzi konkretnie o dalszy odbiór od punktu skupu. Chcemy rozszeżyć działalność o skup szkła ale nie wiem jakie warunki dają firmy odbierające.proszę o informacje
archiwum

Next

Return to Archiwum wiadomości