Odpadowa tkanka zwierzęca

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpadowa tkanka zwierzęca

Postby archiwum » Thu Aug 26, 2004 3:50 pm

Kiedy mamy do czynienia z odpadową tkanką zwierzęcą zawierającą właściwości niebezpieczne? Czy tkanke taką nalezy wyszczególniac w dokumentacji dot. gospodarki odpadami w przypadku ubojni? Wydaje mi się, że tkanke taką kwlifikuje lekarz weterynarii i ze ona moze wystąpić. Sądzę,że nalezy się zabezpieczyć i pewną ilość podać jako możliwą do wytworzenia.Pozdrawiam wszystkich:)
archiwum

Re: Odpadowa tkanka zwierzęca

Postby archiwum » Thu Aug 26, 2004 4:52 pm

Agnieszko też tak myślę, nie jestem specjalistą akurat w tej dziedzinie odpadów, ale zawsze gdy chodzi o odpad niebezpieczny potrzebna jest analiza czyli wyszczególnienie, co tam jest i w jakich ilosciach.Gdybys potrzebowała zakładu utylizujacego odpady zwierzęce daj znać to podam ci namiary.Miło był pogadać (odwiedzam codziennie te strony) Cześć.
archiwum

Postby archiwum » Tue Aug 31, 2004 12:57 pm

Oczywiście ze tkankę należy uzwględniac w programach gosp. odp., zwłaszcza jeżeli chodzi o tzw. "materiał wysokiego ryzyka", musisz się wypytać powiatowego lekarza weterynarii o stosowne rozporządzenie weterynaryjne UE i postarać się jakoś to powiazać z polskim katalogiem odpadów.
archiwum

Postby archiwum » Fri Oct 01, 2004 10:50 am

Witam wszystkich, moje pytanie jest związane również z tym typem odpadów, a mianowicie, czy mozna je wykorzystywac do karienia bezdomnych psiaków w schronisku, ten typ działąlnośc zgodnie z ustawą o odpadach (R14) zalicza sie do odzysku..i czy teraz wymagac od podmiotu jakies dodatkowe badania sanitarne czy weterynaryjne czy nie? I jescze jedno czy znacie jakis namiar na akt prawny dotyczący wykorzystania przetrminowanych wyrobów mięsnych i mozliwosci ich stosowania do tego typu dziłalności. Pozdrawiam. Rafał
archiwum

Return to Archiwum wiadomości