recykling komputerów

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

recykling komputerów

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 1:07 pm

Planuję uruchomienie firmy zajmującej się przyjmowaniem od firm zużytych komputerów oraz złomu elektroniki.Firma demontowałaby przyjęty sprzęt ręcznie i przekazywałaby uzyskane w ten sposób komponety firmom zajmującym się ich recyklingiem.Czy będzie wymagane uzyskanie jakiegoś pozwolenia na prowadzenie tego typu działalności ?
archiwum

Re: recykling komputerów

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 6:21 pm

Zezwolenie na transport odpadów jest niezbędne. Oczywiście konieczna jest też decyzja zatwierdzająca program gosp. odp. niebezp. lub pozwolenie. Opcjonalnie można też pomyśleć o zezwoleniu na zbieranie dopadów. Więcej szczgółów proszę na maila.
archiwum

Postby archiwum » Tue Mar 30, 2004 6:57 pm

Dziękuję już wszystko ustaliłem Nie będę potrzebował specjalnych zezwoleń ;-))

Od dzisiaj (19.02.2004) obowiązuje rozporządzenie ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej w sprawie rodzajów odpadów, których zbieranie lub transport nie wymagają zezwolenia na prowadzenie działalności, oraz podstawowe wymogi związane z ich zbieraniem i transportem (Dz. U. Z 2004 r nr 16, poz. 154).

Rozporządzenie opublikowane jest w dziale Prawo / Akty wykonawcze
archiwum

Postby archiwum » Wed Mar 31, 2004 10:29 am

Co nie zwalnia z uzyskania decyzji lub pozwolenia albo złożenia informacji dotyczących gospodarki odpadami.
Sprawdziłem jeszcze raz rozporządzenie bo wierzyc nie chciałem. Jeżeli chce pan przyjmowac od firm odpady z grupy 20 to jest to niemozliwe poniewaz sa to odpady z grupy komunalnych. żadne przedsiębiorstwo nie powinno miec takich odpadów wykazanych w decyzji PGO. Te odpady sa "zarezerwowane" dla gospodarstw domowych. Niestety przepisy tutaj tez precyzyjne nie są.
archiwum

Postby archiwum » Wed Mar 31, 2004 6:41 pm

Panie Robercie! Z cytowanego przez Pana rozporządzenia wcale nie wynika że nie musi Pan mieć żadnych zezwoleń, wręcz przeciwnie - musi Pan mieć, sam Pan napisał że będzie Pan odbierał odpady od firm, a nie osób prywatnych. Dobrze podpowiada Pan Jakub.
archiwum

Postby archiwum » Tue Apr 20, 2004 11:08 am

Czy ktoś wie jaka firma lub osoba pomogłaby oczywiście odpłatnie mojej firmie przebrnąć przez złatwianie tych wszystkich pozwoleń, pomogła przygotować wnioski o pozwolenia itd ?

Za odpowiedź i wszelkie informacje z góry Dziękuję
archiwum

Postby archiwum » Fri Apr 23, 2004 1:04 pm

Wysłałem do Pana e-maila.
archiwum

Postby archiwum » Thu Oct 14, 2004 12:08 am

Drogi Panie robercie.

Prowadzę firmę zajmującą się recyklingiem odpadów elektronicznych. Mamy wszystkie wymagane pozwolenia i jestem bardzo zainteresowany współpracą z Pańską firmą. Interesują mnie zwłaszcza płytki drukowane - z komputerów, monitorów, drukarek itp..
Będę bardzo wdzięczny za podanie dokładniejszych informacji na temat Pańskich planów - oczywiście bezpośrednio na mojego maila.
Pozdrawiam serdecznie
archiwum

Postby archiwum » Fri Oct 29, 2004 11:11 am

chciałbym założyć firmę zajmującą się skladowaniem i recyklingiem używanych komputerów , jakie pozwolenia są mi potrzebne?
archiwum

Postby archiwum » Wed Nov 03, 2004 11:26 am

Na składowanie to raczej sie nie pisz :) Reszte masz powyżej
archiwum

Postby archiwum » Tue Nov 23, 2004 8:20 pm

Zużyte komputery - jaki kod zastosowac?
archiwum

Postby archiwum » Thu Nov 25, 2004 8:45 pm

Dziekuje :) Dołączę go do świetowek.
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 16, 2004 1:09 am

Ja jestem kolekcjonerem klawiatur i laptopów i chcę sie dowiedzieć czy po wejściu nowej ustawy o odpdach elektronicznych (dyrektywy UE) nadal bedę mógł zbierać klawiatury od recyclerów i chodzi tu o niewielkie ilosci do celów kolekcjonerskich. Czy ustawa ta i inne regulacje prawne nakazują recyklerom całkowitą utylizację klwiatur czy laptopów im przekazywanych, tak że nie mogą oni podarować mi nawet kilku sztuk tych odpadów ?????
Czy tak apropo ktoś moze wie czy w Poznaniu jest jakś firma utylizujac sprzęt komputerowy i elektroniczny ????? Bardzo chcę to wiedzieć!!!!!!!!
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 16, 2004 5:02 pm

Może coś wiecie na temat stłuczki szklanej. Interesuje mnie ten temat. Jakie firmy zajmują się odbiorem stłuczki lub szkła sortowanego od podmiotu skupujacego, może ktoś zna ceny.Prosze o informacje.
archiwum

Postby archiwum » Thu Dec 30, 2004 2:38 am

czy mialby ktos moze jakies materialy na temat recyklingu sprzetu elektronicznego, komputerow... potrzebuje jakiekolwiek materialy do referatu na ten temat.. dane..koszty, itp. prosze o kontakt na maila
dzieki
archiwum

Next

Return to Archiwum wiadomości