dotyczy pozwolenia na wytw.odpadów

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

dotyczy pozwolenia na wytw.odpadów

Postby archiwum » Mon Mar 01, 2004 4:20 pm

Witam serdecznie.
Czy być może wśród uczestników tego forum są urzędnicy, lub osoby które miały podobny problem, jeśli tak będę wdzięczny za wyjaśnienia. Otóż przygotowuję wniosek o pozwolenie na wytwarzanie odpadów. Moja firma wytwarza je w dość znacznych ilościach, zarówno tych niebezpiecznych jak i innych niż niebezpieczne. W "litanii" art. 184 poś napotkałem na punkty 13 i 14 ustępu 2., i tu pojawiły się watpliwości. Do tej pory firma moja posiadała decyzje uzgadniające sposób postepowania z poszczególnymi odpadami oraz zezwalające na ich wytwarzanie. Natomiast POZWOLENIA w rozumieniu ustawy poś z 2001 r nie posiadaliśmy. Zatem trudno jest wskazać na zmiany jakie wystąpiły po wydaniu ostatniego pozwolenia dla isniejącej instalacji. Ponadto do tej pory we wspomnianych decyzjach nie pojawiało się pojęcie instalacji. Jak zatem potraktować ten punkt? Natomiast nie bardzo wiem o jakiego rodzaju wyniki pomiarów chodzi w punkcie 13. Odpady powstają od lat, w wyniku tej samej działalności, do tej pory wnoszone były opłaty z tego tytułu, ale ilości były podawane jedynie na podstawie własnych wewnętrznych dokumentów - kart ewidencji i kart przekazania odpadu. O jakie zatem wyniki pomiarów wielkości emisji z istniejącej instalacji chodzi w przypadku wniosku o pozwolenie na wytwarzanie odpadów?
pozdrowienia
Maciek
archiwum

Re: dotyczy pozwolenia na wytw.odpadów

Postby archiwum » Mon Mar 01, 2004 6:54 pm

Pisze Pan we wniosku że firma nie posiadała do tej pory pozwolenia na wytwarzanie odpadów i już. Poprawniej byłoby odnieść się do posiadanego zezwolenia,napisze Pan o zmianach jeśli zaszły i już. Co do wielkości emisji odpadów to zależy co to jest za instalacja. Jeśli wytwarza jakiś produkt i przy okazji odpady, to należałoby przedstawić wyliczenie obejmujące ilość zużytych surowców na jednostkę produktu a przy tym ilość odpadów-proste. Porównać to z tym co w ewidencji i skorygować biorąc pod uwagę wiekość produkcji. Co do odpadów nazwijmy je nietechnologicznymi, to krótka piłka-wystarczy krótkie uzasadnienie .
archiwum

Re: dotyczy pozwolenia na wytw.odpadów

Postby archiwum » Wed Mar 03, 2004 5:12 pm

Warto zwrócić uwagę na fakt, że przy staraniu się o pozwolenie trzeba zapłacić 2000 PLN opłaty skarbowej. Chyba, że nie prowadzi Pan instalacji....
archiwum

Return to Archiwum wiadomości