by archiwum » Tue Nov 25, 2003 10:11 pm
Panie Pawle. Jest mi smutno gdy czytam powyższe wypowiedzi. Wnioskuję z nich, że wszyscy chcą zarobić - a to nie ładnie - w końcu jesteśmy wszyscy na forum, a nie na targu. W związku z tym jestem Panu wstanie pomóc za friko. Sam pracuję w admininstracji samorządowej i dziwię się, że urzędnicy proponują "zrobienie" wniosku za kasę. Ich rolą jest pomagać, tłumaczyć a nie brać od razu kasy - to po pierwsze. Natomiast co do ostatniej wypowiedzi Pana Piotra to mógłbym popolemizować na temat czy warsztat samochodowy zaliczyć pod instalację. Nie znamy szczegółów skąd faktycznie są te oleje więc trudno jest tak od razu powiedzieć, że warsztat jest wytwórcą odpadów w związku z eksploatacją instalacji. Podobny przykład dotyczy azbestu. Jakoś firmy, które świadczą usługi w zakresie demontażu płyt azbestowych (w ilości ponad 1 Mg/rok) nie składają wniosku o wytwarzanie odpadów. Wszystko zależy od charakteru prowadzonej działalności.
W związku z powyższym proponuję Panu niech raz jeszcze pójdzie do "swojego" urzędu i przedstawi dokładnie sytuację. Urzędnik musi Panu odpowiedzieć o co ma Pan wnioskowac. Nie dam sobie głowy odciąć, ale zakładam, że będzie to zatwierdzenie programu gospodarki odpadami niebezpiecznymi, a jeśli tak, to powiem Panu, że bez problemu sam Pan będzie potrafił napisać taki wniosek. To naprawdę nic trudnego. A jeśli przerośnie to Pana możliwości, to tak jak obiecałem pomogę. Nie zrobię za Pana wniosku - tylko wytłumaczę jak go napisać i co powinno się w nim znaleźć. Natomiast jeśli urzędnik uzna, że musi Pan złożyć wniosek - pozwolenie na wytwarzanie odpadów, to też sytuacja nie jest przegrana. Taki wniosek to praktycznie to samo - tylko więcej warunków trzeba wziąść pod uwagę.
I jeszcze jedno: za wydanie decyzji zatwierdzającej program ... nie pobiera się opłaty skarbowej, natomiast za decyzję na wytwarzanie odpadów pobiera się 2000 zł. Więc czasami warto przemyśleć, czy nie dałoby się zmniejszyć ilości wytwarzanych odpadów (w wypadku gdy załapie się Pan na pozwolenie na wytwarzanie odpadów).
Zyczę powodzenia.
Artur K.