Odpad czy surowiec?

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Odpad czy surowiec?

Postby archiwum » Mon Sep 23, 2002 5:02 pm

<HTML>Jesteśmy firmą zajmującą się złomem stalowym. W myśl nowych przepisów o odpadach Złom stalowy jest także odpadem. Jeden z moich odbiorców twierdzi jednak że kupowany u mnie złom jest dla niego surowcem który on wykorzystuje do przetopu w swojej odlewni. Twierdzi również że to ja powinienem posiadać zezwolenie na odzysk odpadów gdyż zgodnie z jego wypowiedzią to właśnie ja kupując złom stalowy następnie go przepalając i segregując pod względem wielkości i grubości przetwarzam złom na surowiec. Ja natomiast twierdzę że pomimo segregowania złomu nadal jest to odpad.
Klient chce podpisać mojej karty przekazania odpadu gdyż twierdzi że nie jest to zgodne z prawem i nikt z innych dostawców złomu takich kart mu nie przekazuje.
Proszę o odpowiedź czy mam rację i w jaki sposób magę mu to udowodnić?</HTML>
archiwum

Re: Odpad czy surowiec?

Postby archiwum » Tue Sep 24, 2002 2:58 pm

<HTML>Decydujący tutaj jest PKWiU . Jeżeli klient kupuje surowiec to jest to obrót gospodarczy i żadnych kart przekazania odpadów nie powinien podpisywać gdyż wtedy staje się z natury prawa nowym posiadaczem odpadu a on tego pewnie nie chce.To czy ma Pan decyzję na odzysk to Pana sprawa.
Trzeba odróżnić obrót gospodarczy od obrotu odpadami.
Jeżeli pragnie Pan mieć decyzję na odzysk to co stoi na przeszkodzie ?

Z poważaniem Ryszard Welka</HTML>
archiwum

Return to Archiwum wiadomości