dot. instalacji

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

dot. instalacji

Postby archiwum » Thu Mar 18, 2004 10:02 am

Mam wątpliwości dotyzące pojęcia instalacja. Konkretnie chodzi o zakład, który zajmuje się produkcją elementów z drewna. Niektóre elementy są na miejscu pokrywane lakierem lub farbą. Odbywa się to w kabinie lakierniczej wyposażonej w pistolet natryskowy. Ilość powstających odpadów niebezpiecznych wytwarzanych przez zakład przekaracza 1 Mg rocznie. Czy ze względu na prowadzone w zakładzie prace związane z lakierowaniem można uznać ten zakład jako prowadzący instalację? Prawdą jest, że występuje tam instalacja wentylacyjna i elektryczna, jednak ona nie powoduje powstawania w zakładzie odpadów. Odpada powstaje w wyniku opadania mgieły natryskowej z farb i lakierów, ktory jest zatrzymywany przez kurtyny wodne. Pistolet sam zaś nie jest stacjonarnym urządzeniem technicznym, czy w związku z tym można potraktować zakład jako taki, który powinien uzyskać decyzję zatwierdzającą program gospodarki odpadami niebezpiecznymi? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Wszystkich:) Agnieszka
archiwum

Re: dot. instalacji

Postby archiwum » Thu Mar 18, 2004 4:19 pm

Pani Agnieszko

Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 roku (Dz.U. Nr 62, poz. 627 z późniejszymi zmianami) wyraźnie precyzuje pojęcie "instalacji". Art. 3 ust. 6 cytowanej powyżej ustawy definiuje pojęcie "instalacji", między innymi jako stacjonarne urządzenie techniczne. Moim zdaniem, w Pani przypadku "kabina lakiernicza" - jako zespół wszystkich elementów służących do prowadzenia procesu lakierowania - jest instalacją. Pistolet lakierniczy (sam w sobie) jest tylko częścią składową, a raczej wyposażeniem kabiny lakierniczej i w związku z tym, nie jest on traktowany jako źródło emisji. Źródłem emisji jest kabina lakiernicza, którą ja w tym przypadku potraktowałbym jako instalację. Oczywiście, znajdą się osoby, które podważą moje zdanie, pewnie dlatego, że w naszym prawie wszystko zależy przede wszystkim od interpretacji przepisów. Ale ja jednak, jako urzędnik pracujący w Wydziale Ochrony Środowiska, przychyliłbym się raczej do uznania kabiny lakierniczej jako instalacji, która powoduje (może powodować) emisję.

Pozdrawiam

Artur K.
archiwum

Postby archiwum » Thu Mar 18, 2004 4:45 pm

Dziękuję Panie Arturze za udzielenie odpowiedzi na moje pytanie. Utwierdził mnie Pan w przekonaniu, że kabinę lakierniczą należy traktować jako całość, a nie "rozkładać ją na czynniki pierwsze". Jednak wiele osób (jak Pan zauważył) interpretuje pojęcie instalacji różnie np. rozpatrywana firma jest przekonana, że przedmiotowa kabina nie jest instalacją. Należy również wziąć pod uwagę koszty na jakie narażony zostnie wnioskodawca w przypadku błędnego ocenienia przez moją osobę sytuacji. Jeszcze raz dziękuję:)
Agmieszka
archiwum

Postby archiwum » Sat Mar 20, 2004 11:02 am

Moim zdaniem kabinę lakierniczą możemy zakwalifkować jako instalację pod kątem emisji do powietrza. Pod kątem emisji odpadów kabina lakiernicza może być instalacją tylko nie powoduje emisji odpadów powyżej 1 Mg.
Wynika to czysto z przepisów i nie ma tutaj miejsca na intepretacje.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości