transport

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

transport

Postby archiwum » Wed Jan 14, 2004 3:17 pm

Poszukuje wyjaśnienia:
Moja firma ma swoje oddziały na terenie kilku powiatów.
Z oddziałów tych odpady (w ilości do 1 tony) są zwożone do centrali, skąd po pewnym czasie- jak się ich nazbiera - odbierać je będzie upoważniona firma (posiadająca stosowne pozwolenia).
JAKIE SĄ WYMOGI DOTYCZĄCE TRANSPORTU TYCH ODPADÓW NIEBEZPIECZNYCH?
tylko proszę nie odsyłajcie mnie do umowy ADR, czy ktoś zna konkrety? gdzie są określone jakieś ilości bądź rodzaje zwolnione od oznakowań? jeśi w w umowie ADR to gdzie dokladnie?
Pozdrawiam
Oliwka
Z tego formum wynoszę więcej niż ze szkoleń :)
archiwum

Re: transport

Postby archiwum » Thu Jan 15, 2004 7:11 pm

Zadzwoń (61) 871 06 49 Jakub Smakulski to wskażę gdzie szukać.
archiwum

Re: transport

Postby archiwum » Wed Jan 28, 2004 10:17 pm

Przepisy o transporcie drogowym towarów niebezpiecznych (Umowa ADR) mają zastosowanie do transportu odpadów niebezpiecznych tylko wtedy gdy dany rodzaj odpadu niebezpiecznego jest zaliczony do jednej z 9 - ciu klas towarów niebezpiecznych. W związku z powyższym należy na wstępie określić, czy dany rodzaj odpadu niebezpiecznego spełnia wymogi pozwalające na zaklasyfikowanie go do jednej z 9 - ciu klas towarów niebezpiecznych. Niestety podała Pani zbyt mało szczegółów dotyczących poszczególnych rodzajów odpadów niebezpiecznych transportowanych u Pani w firmie.
Dla przykładu mogę podać, że jeżeli transportje Pani np: zużyte akumulatory ołowiowe, które zgodnie z umową ADR klasyfikowane są w klasie 8, to ich transport nie podlega przepisom ADR jeżeli spełnione są wymagania przepisów szczególnych tzn. zużyte akumulatory nie są uszkodzone, są zabezpieczone przed zwarciem, wyciekiem elektrolitu.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości