Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 7 września 2005 r. w sprawie kryteriów oraz procedur dopuszczania do składowania na składowisku odpadów danego typu (Dz. U. Nr 186, poz. 1553) od kilku dni obowiązuje wymóg przekazywania zarządzającemu składowiskiem "podstawowej charakterystyki odpadu" oraz "testów zgodności" przed umieszczeniem odpadu na składowisku.
Proszę o wyjaśnienie, czy Państwa zdaniem obowiązek zlecenia badań i przedłożenia ich wyników zarządzającemu składowiskiem - dotyczy każdego podmiotu, który dostarcza odpady na składowisko(bez względu na to, czy jest to osoba fizyczna, czy podmiot prawny), gdyż taką interpretację otrzymałam podczas szkolenia od osoby z Ministerstwa Ochrony Środowiska. Moim zdaniem (i na zdrowy rozsądek) dotyczy to wyłącznie wytwórców odpadów prowadzących instalację, o czym mowa w § 4 wyżej wymienionego Rozporządzenia. Być może moja interpretacja jest błędna, jednak nie wyobrażam sobie żądania "kart charakterystyki" i badań odpadu dostarczanego przez osobę fizyczną, która np. jednorazowo przywozi papę odpadową...
Drugim problemem, który mnie nurtuje jest wymaganie w/w badań od firm, zajmujących się wywozem odpadów z posesji na zlecenie miasta. W tym przypadku mam na myśli niesegregowane odpady komunalne, odpady wielkogabarytowe, itp. W jaki sposób to egzekwować i czy zamknąć składowisko do momentu, gdy każdy z dostarczających odpady uzyska wymagane badania? Gdyż tak by to wynikało z § 8 ust. 2 "W przypadku niedostarczenia testów zgodności odmawia się przyjęcia odpadów na składowisko".
Rozporządzenie to nie określa wyraźnie kto (zarządca składowiska, czy wytwarzający) raz w miesiącu pobiera próbki odpadów, a następnie przechowuje je przez okres co najmniej miesiąca, oraz w jaki sposób to przechowywać - chodzi mi o to czy muszą to być określone pojemniki, lodówki?
Bardzo proszę o informację, jak Państwo rozwiązujecie - lub zamierzacie rozwiązać te kwestie
Pozdrawiam