Witam,ponieważ na tym forum znalazłam kilka cennych informacji w zakresie gospodarki odpadami postanowiłam skierować do Panstwa zapytanie dotyczące odpadów niebezpiecznych z grupy 11 05 03*- są to pyły z oczyszczania gazów odlotowych. Czy znają może Państwo firmę, która specjalizuje się w odbiorze tych odpadów- celem ich dalszego wykorzystania lub unieszkodliwienia? Jeżeli Państwo są w stanie wskazać odbiorcę pyłów z oczyszczania gazów odlotowych to bardzo prosze o informację. Serdecznie pozdrawiam.
Na czym w ogóle polega odzysk tych odpadów? Tzn. pyłów. Tak wpadłam na ten temat i jestem ciekawa- bo to przecież gazy odlotowe i co wy chcecie z nich odzyskiwać????odp.
Metoda unieszkodliwiania odpadów jest dosyć prosta. W zależności od ilości odpadów opłacalność jest różna. Jeżeli twoja firma ma powyżej 1000 Mg odpadu rocznie, warto wejść w kontakt z dużą betoniarnią, która wbuduje pyły w beton, wykorzystywany np. w podbudowę dróg. Jeżeli mniej warto zwrócić się do instytutu z Katowic, aby opracował technologię ich wykorzystania we własnym zakresie. Oczywiście nie należy zapominać o uzyskaniu stosownych decyzji administracyjnych.