szlamy i wytłoki

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

szlamy i wytłoki

Postby archiwum » Fri May 06, 2005 8:30 pm

Cześć.
Mam prośbę,pracuje w firmie która ma prowadzić odzysk,zbieranie,magazynowanie i transport następujących odpadów:
- 02 03 01 Szlamy z mycia, oczyszczania, obierania,odwirowywania i oddzielania surowców
02 03 80 Wytłoki ,osady i inne odpady z przetwórstwa produktów roślinnych(z wył.02 03 81)
(nie wytwarza tych odpadów)

wiem że muszę napisać wnioski o wydanie zezwolenia na odzysk odpadów,transport,zbieranie i magazynowanie,wiem o ustawie o odpadach.
CZy muszę również mieć zatwierdzony plan gospodarki odpadami? Gdzie dokładnie się składa takie wnioski i czy do starostwa czy do ochrony środowiska ? Jeśli do Ochrony środowiska to na jakie rzeczy trzeba zwrócić uwage?
Pracuje dopiero miesiąc i takie mam pierwsze zadanie aby uzyskać te wszystkie zezwolenia.Może ktoś mi pomoże . Z góry dziękuję.
archiwum

Re: szlamy i wytłoki

Postby archiwum » Mon May 09, 2005 4:32 pm

Złóż wniosek o wydanie decyzji na zbieranie,transport,odzysk odpadów do wydziału ochrony środowiska w starostwie powiatowym. PROGRAM gospodarki odpadami musisz złożyć jedynie wtedy,gdy wytwarzasz odpady niebezpieczne powyżej 0,1 tony rocznie.To tak baaaaardzo ogólnie,bez wieeelu szczegółów.Jak coś masz konkretniejszego do zapytaniam,to pisz.
archiwum

Postby archiwum » Mon May 09, 2005 6:37 pm

Pani Dario, a ja jescze podpowiem, |e np je[li firma ma swoje auta, jakies zaplecze to pewnie znajda sie odpady niebezpieczne, typu lampy, by moze oleje, itp. Tak jak kolega pisze jesli tych odpadów niebezpiecznych bedzie wiecej niz 100 kg to mozna zrobic program gospodarki odpadami niebezpiecznymi z uwzglednieniem w tym programie wymogow dla zbierania, odzysku i transportu. Wtedy omija Pani opBate 600 zl (art. 31, ust.1 ustawy o odpadach). Dlatego warto najpierw sie zastanowic nad wytwarzanymi odpadami (by moze beda takie w w/w firmie) Pozdrawiam.
archiwum

Postby archiwum » Mon May 30, 2005 4:32 pm

"odzysk,zbieranie,magazynowanie i transport" jakie są przewidywalne ilości roczne, czy odpad jest zanieczyszczony metalami ? - co dalej Dario firma ma zamiar z tym odpadem robić.
archiwum

Postby archiwum » Sat Jun 18, 2005 3:32 am

Uważam , że (o ile nie jest za późno) powinna Pani pisać wniosek na wytwarzanie odpadów. W nim zawarte są wszystkie elementy zbieranie, transport, odzysk. Koszt większy, więcej roboty ale nikt Wam "nie podskoczy" że po roku działalności macie za dużo jakichś odpadów. Po co się gimnastykować z nieprzekraczaniem limitów ilościowych jeśli można szacować rozwojowo wzrost ilości wytwarzanych odpadów .
Pozdrawiam Adam Karczewski
tel. 502 546964
archiwum

Return to Archiwum wiadomości