Założenia w Planach Gospodarki Odpadami

W związku z przebudową serwisu pewne informacje z poprzedniego forum (np. nazwy użytkowników) są niedostępne. Za utrudnienia przepraszamy.

Moderators: moderator, Hanna Marliere

Założenia w Planach Gospodarki Odpadami

Postby archiwum » Wed Oct 06, 2004 4:47 pm

Mam pytanie w odnosnie Planów Gospodarki Odpadami,a konkretniej założeń jakie są w nich zamieszczane.Konkretnmie chodzi mi o zakladane procentu odzysku odpadów surowcowych,które zostały w pewnym sensie narzucone już Krajowym Planem Gospodarki Odpadami i w konsekwncji zostały podobne zamieszczone w wojewódzkich,powiatowych i gminnych opracowaniach. Czy te założenia sa w jakis sposób obligujące? Czy w związku z tymi zapisami w Planach gminy będą przy raportowaniu Planów obciążane jakimis kosztami związanymi z nie wypelnieniem zakldanych w Planie poziomow odzysku?
archiwum

Re: Założenia w Planach Gospodarki Odpadami

Postby archiwum » Thu Oct 07, 2004 1:27 pm

Czas pokaże co nam wysmyczą w tym zakresie (kary)...
archiwum

Postby archiwum » Thu Oct 07, 2004 9:16 pm

Rozumiem, że jak dotychczas nie ma żadnych uwarunkowań prawnych do pobierania np. kar za nie uzyskanie założonych np. procentów odzyku surowców wtórnych?
archiwum

Postby archiwum » Mon Oct 11, 2004 9:58 am

Oczywiście, nie ma żadnych narzędzi egzekucji zapisów planów gospodarki odpadami. Ale czytałem w jakimś projekcie ustawy o odpadach, że inspekcja ochrony środowiska mogłaby nakładać karę na gminy, które nie osiągną odpowiednych poziomów odzysku (lub zmniejszenia ilości przeznaczonych do skłądowania) odpadów biodegradowalnych.
archiwum

Return to Archiwum wiadomości